Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο

Το Γενικό Λύκειο Βουκολιών, ύστερα από πρόσκληση του Λυκείου Εθνομάρτυρα Κυπριανού Στροβόλου Λευκωσίας και του Προέδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης , πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο. Έπειτα από μια θερμή υποδοχή από το διευθυντή και τους καθηγητές του κυπριακού σχολείου, ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου. Οι μαθητές του ΓΕΛ Βουκολιών παρουσίασαν το πολιτιστικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων «Γυμνάσιο – Λύκειο Βουκολιών: 70 χρόνια Ιστορία» και συνυπήρξαν σε εργαστήρια και αίθουσες διδασκαλίας με τους Κύπριους συμμαθητές τους. Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης και με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο σχολείων, αποφασίστηκε η συνεργασία σε επίπεδο κοινών σχολικών δραστηριοτήτων και μια επικείμενη επίσκεψη του κυπριακού σχολείου στις Βουκολιές. 
Επίσης, ομάδα μαθητών του ΓΕΛ Βουκολιών, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ελλάδα – Κύπρος – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες», σχεδίασε μια τιμητική πλακέτα με θέμα τις διαχρονικά άριστες σχέσεις των Ελλήνων της Κρήτης και της Κύπρου όπως αυτές σφυρηλατήθηκαν μέσα από τους κοινούς αγώνες για την ελευθερία, η οποία προσφέρθηκε στο Διευθυντή του  Λυκείου Εθνομάρτυρα Κυπριανού Στροβόλου Λευκωσίας. κ. Ματσικάρη,  και στον Πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Κουλέρμο.
                Ταυτόχρονα, οι μαθητές του ΓΕΛ Βουκολιών, υπό την καθοδήγηση του χημικού κ. Αδάμ Αδαμίδη, συμμετείχαν στο 6ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών – Καθηγητών για τις Θετικές Επιστήμες ως εισηγητές με θέμα «Παραγωγή και Χρήση Βιοαιθανόλης και Βιοντίζελ», συγκεκριμένα παραγωγή βιοαιθανόλης από σάπια πορτοκάλια και παραγωγή βιοντίζελ από τηγανέλαιο. Η παρουσίασή τους κίνησε το ενδιαφέρον του υπευθύνου της ΜΚΟ «ΑΚΤΗ» κου Λοϊζίδη, η οποία υλοποιεί εδώ και 3 χρόνια το πρόγραμμα «τηγανοκίνηση» στα σχολεία της Κύπρου. Ο κος Λοϊζίδης πρότεινε τη συνεργασία της οργάνωσης με το σχολείο και την επέκταση του προγράμματος της «τηγανοκίνησης» στα σχολεία της Κρήτης.
Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις αποτελούν βασικό παιδαγωγικό εργαλείο το οποίο πρέπει να υποστηρίζεται και να ενισχύεται από όλους τους φορείς, ακόμη και στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε. Οι μαθητές βίωσαν και εκτίμησαν τις αξίες της συνεργασίας και της εξωστρέφειας, και επέστρεψαν από την Κύπρο γεμάτοι γνώσεις και ανεκτίμητες εμπειρίες που θα τους συνοδεύουν για όλη τους τη ζωή.